Halibut to smaczna i zdrowa ryba, która może stanowić podstawę wielu dań, dostarczając tym samym mnóstwa cennych składników i mikroelementów. Decydując się na tworzenie dań dla swoich bliskich, w których wiodącym składnikiem staje się wędzony halibut warto skorzystać z kilku gotowych przepisów. Warto w tym momencie zaznaczyć, iż owe przepisy można w całości wprowadzić do swojego domowego menu, ale również warto je modyfikować dodając swoje ulubione składniki.
Wśród wielu przepisów na uwagę zasługuje danie z halibuta z prawdziwkami oraz z risotto. Aby przygotować danie należy zgromadzić następujące składniki:
1) wędzony halibut – najlepiej około 800 gramów;
2) wędzony oscypek;
3) rukiew wodna;
4) buraki;
5) szalotka;
6) kasza pęczak;
7) miód pitny
8) suszone borowiki
Dodatkowo należy przygotować następujące zioła i przyprawy: czosnek (ok. 3 małych ząbków), tymianek, liść laurowy, ziele angielskiej, pestki z dyni, cukier, papryka, olej z pestek z dyni, mało.
Warto także zwrócić uwagę na inne danie, którego głównym składnikiem jest wędzony halibut. Mowa tu o paście z halibuta. Jest to danie bardzo proste, a do tego smaczne i nie wymagającego dużego nakładu czasu na jego przygotowanie. Aby przygotować pyszną pastę z halibuta wystarczy posiadać następujące składniki:
1) ogórki;
2) cebula dymka;
3) rokpol;
4) wędzony halibut;
5) majonez.
Przygotowując pastę należy pokroić ogórki i cebulę w drobną kostkę. Następnie należy utrzeć z majonezem i halibutem rokpol. Na koniec wystarczy wszystkie składniki połączyć i oczywiście odstawić do lodówki, aby pasta mogła się schłodzić.
Z powyższego zestawienia wynika jednoznacznie, iż halibut jest rybą, którą warto wykorzystywać tworząc codzienne dania, ponieważ można stworzyć pyszne i wykwintne menu z halibutem w roli główniej, jak na przykład halibut z prawdziwkami i risotto, jak również można tworzyć dania zdecydowanie bardziej proste i szybciej takie jak przywołana wcześniej pasta z halibuta. Wynika z tego, iż halibut nie musi być grillowany! Warto jednak zauważyć, że dość ascetyczna w swojej formie pasta z halibuta może być także wzbogacana o kolejne składniki, które urozmaicą naszą pastę czyniąc z niej nasze pokazowe danie.